Waarom we dit doen

Iedereen heeft recht op gifvrij eten. En dat is biologisch.

Dokters en wetenschappers slaan alarm. Het gebruik van synthetische pesticiden verhoogt de kans op Parkinson, babysterfte en kan kanker veroorzaken. Toch heeft nog niet iedereen toegang tot eten zonder kunstmatige toevoegingen.

Vroeger was gifvrij nog heel gewoon. Van biologisch hadden onze grootouders nooit gehoord: het was gewoon hoe alle voedsel werd geteeld. Vandaag is bio ver te zoeken. In kantine, ziekenhuis, kinderdagverblijf en ook op tafel thuis. En dat klopt niet. Want jij hebt recht om te kunnen kiezen voor gifvrij.

Daarom maken wij bioboeren stampij. De overheid kan jou keuzevrijheid geven door de BTW op bio te verlagen. De supermarkten zijn alvast lekker bezig. Lidl, Plus, Jumbo en Albert Heijn verlaagden hun prijzen van biologische groenten en fruit, om bio voor iedereen betaalbaar te maken. En jij kan thuis, op het werk en overal waar eten op tafel komt, gewoon vragen om bio. Hoe groter de vraag, hoe groter het aanbod - zo maken we samen de standaard weer gezond.

Over Team 3B

3 bio-akkerbouwers riepen in maart 2023 op tot de Buitengewone Biologische Boost.

Met voorstellen voor verschillende prijsprikkels (verlaging van de BTW en verlaging van retailmarges op biologische producten) willen zij het koopgedrag veranderen en daarmee bijdragen aan de transitie naar duurzame en gezonde voedselproductie. Hiermee kan de overheid haar eigen doelstellingen op het gebied van uitbreiding van biologisch landbouwareaal nakomen. Bionext, de biologische ketenorganisatie, en Het Biohuis, de vereniging van biologische boeren en tuinders, scharen zich achter deze oproep.

Jaap Korteweg, biologisch akkerbouwer, plantaardige kaasboer en vegetarische slager:

“De eerste stap van supermarkten zet een domino-effect in gang. De omzetsnelheid gaat omhoog, de ketenkosten omlaag. Daarmee zakt uiteindelijk de prijs en is biologisch straks niet alleen duurzaam, maar ook voordelig genoeg om de standaard te worden. Bij groene stroom hebben we hetzelfde zien gebeuren.”

Digni van den Dries, biologisch-dynamisch groenteteler en projectleider voedselbos:

“We zijn we zijn er nog lang niet, maar iedereen heeft er baat bij als we van biologisch de standaard te maken. Daarom: meer supermarkten die hun schappen op de schop willen nemen, overheidsbeleid dat biologisch ondersteunt, en meer stimulans voor consumenten om biologisch te gaan ontdekken en waarderen.”

Alex van Hootegem, biologisch-dynamisch akkerbouwer, muzikant en webwinkelier:

“Er zit muziek in bio, retailers weten dat. Met concrete acties als het Hutspotakkoord laten supermarkten zien dat ze hun bijdrage willen leveren aan de transitie naar gifvrije en meer duurzame voedselteelt. ”

De Buitengewone Biologische Boost - het plan

download hier het volledige plan als pdf


Doel:

  • Samen maken we biologische teelt de standaard in Nederland.

  • Betrokken partijen: Supermarkten, overheid, politiek en biologische telers.

Waarom dit een goed idee is:

  • Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn passé:

    • Stikstofproblematiek, bestrijdingsmiddelen-gerelateerde gezondheidsproblemen (bewijs groeit van een relatie met Parkinson en kanker), en landbouw als oorzaak van klimaatverandering lossen zich met biologische teelt vanzelf op

    • Drinkwaterkwaliteit en biodiversiteit bloeien op - in 50 jaar verdwenen 70% van inheemse planten- en diersoorten, en 90% van de akkervogels. Biologisch telen keert het tij.

  • Nederland blijft achter: Nederland in Europa een van de landen met het laagste percentage biologische landbouw.

Wat ons nog tegenhoudt:

  • Prijsverschil: Biologische producten zijn soms drie keer duurder door hogere kosten in de keten. Dit weerhoudt de consument ervan bio te kiezen, ondanks de grote voordelen.

    • De boerderijprijs is slechts iets hoger, maar verwerking en transport zijn op dit moment duurder door lagere volumes.

    • Lage omloopsnelheid verdubbelt de prijs in de winkel.

De oplossing:

  • Prijsverlaging door samenwerking:

    • Supermarkten kunnen de marge op biologische producten gelijkmaken aan die van niet-biologische producten.

    • Overheid kan het btw-tarief op biologische producten verlagen naar 0%.

Wat we van supermarkten vragen:

  • Gelijke marge op biologische producten: Hierdoor geven zij de consument toegang tot betaalbare biologische producten. Deze concrete en zichtbare actie laat zien dat supermarkten werk maken van hun duurzame doelstellingen.

Wat we van de overheid vragen:

  • Verlaag btw naar 0% op biologische producten: Dit verlaagt de consumentenprijs met 9% en ondersteunt de uitbreiding van biologische landbouw.

  • Vergelijkbare subsidies als voor groene energie: Zoals de overheid groene energie tijdelijk subsidieerde, zou dit ook biologische landbouw over een kantelpunt heen kunnen helpen.

Wat we van onszelf vragen:

  • Ere wie ere toekomt: als team Buitengewone Biologische Boost denken we mee over een haalbare uitvoering van de te nemen stappen, informeren we consumenten direct over de voordelen van biologisch en vieren iedere stap die overheid en supermarkten nemen met vrolijk kabaal.

Verwachte voordelen:

  • Biologisch wordt betaalbaar: Lagere ketenkosten door hogere omzetsnelheden en schaalvoordelen.

  • Aantrekkelijker voor omschakelaars: Boeren worden gestimuleerd om over te schakelen naar biologische teelt.

  • Duurzaam en rendabel model: Biologische teelt wordt de standaard, met voordelen voor natuur, gezondheid, klimaat, supermarkten, en maatschappij.

Conclusie:

  • Samenwerking is key: Door gezamenlijke inzet van supermarkten, de overheid, en biologische telers ontstaat een vliegwiel voor duurzame landbouw. Wat voor de energietransitie heeft gewerkt, zal ook hier zijn vruchten afwerpen.

Samen maken we biologisch de standaard: win-win voor supermarkten, overheid en de hele maatschappij!

Namens de biologische boeren en telers van Nederland,

Team Buitengewone Biologische Boost